Hvad er diabetes?
Diabetes - også kaldet sukkersyge, er en kronisk lidelse, som påvirker kroppens evne til at danne insulin, samt til at bruge glukosen i blodet effektivt.
Dit blodsukker reguleres af hormonet insulin, som dannes af betacellerne i bugspytkirtlen. Insulin gør det lettere for sukkeret at cirkulere fra blodet ind i de nærliggende celler.
Type 1-diabetes er en sygdom, hvor dit immunforsvar ødelægger de insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen. Dermed kan de ikke danne insulin. Det opstår som regel hos børn, teenagere og unge mennesker, men kan udvikles i ethvert alderstrin, og varer hele livet.
Type 1½-diabetes kaldes i fagsprog for LADA, der står for "Latent Autoimmune Diabetes of Adulthood" (på dansk: skjult autoimmun voksen-diabetes), fordi det er ligesom type 1, men ikke udvikler sig før efter 30-års alderen, eller senere. Udfordringen med type 1½ diabetes, er at den ofte bliver fejldiagnosticeret som værende type 2-diabetes, selvom den groft sagt er en blanding af de to. Ligesom ved type 1, så er det en livslang sygdom.
Type 2-diabetes er en sygdom, hvor cellerne bliver upåvirkelige i forhold til insulin, og dermed ikke kan udnytte blodsukkeret effektivt, hvilket gør, at blodsukkerniveauet stiger. Den er mildere og mere almindelig end type 1, men kan føre til alvorlige komplikationer i øjnene, nerverne, nyrerne og hjertet. Type 2 er ikke nødvendigvis en tilstand, der påvirker dig hele livet, og mange patienter har held med at ændre livsstil og derved "fjerne" sygdommen.
Svangerskabsdiabetes er en lidelse, der opstår hos gravide kvinder. Under graviditeten kan kroppen af og til blive resistent over for insulin, og så stiger blodsukkeret. Denne type diabetes går som regel over, efter fødslen. Der vil dog være øget risiko for at udvikle diabetes senere i livet.
Hvem får diabetes?
Nogle mennesker er født med diabetes, dette kaldes type 1-diabetes (eller 1½), og det kan ramme alle på ethvert tidspunkt. Men type 2-diabetes opstår som regel senere i livet, og du har større risiko for at få type 2-diabetes, hvis du er mellem 40-60 år, har tilfælde af diabetes i familien, din livsstil er inaktiv eller hvis du er overvægtig.
Svangerskabsdiabetes opstår, når dit blodsukkerniveau bliver for højt under graviditeten, og din krop ikke kan danne insulin nok til at regulere det. Som ved type 2-diabetes, så har du større risiko for at få svangerskabsdiabetes, hvis du er overvægtig, eller hvis der er tilfælde af diabetes i din familie.
Hvor almindelig er diabetes?
En undersøgelse fra 2016 pegede på, at 9% af alle mænd og 7,9% af alle kvinder over hele verden, kunne blive diagnosticeret med diabetes; et antal, der er steget med 28,5% siden 1980. Så det er almindeligt - og udbredelsen stiger. Dette menes generelt at skyldes, at verdens befolkning bliver ældre og tungere.
Type 2-diabetes er mere udbredt end type 1 og type 1½. Det skønnes, at 90% af alle diabetikere har type 2. Alle typer er livsvarige - mens type 1 og type 1½ er uundgåelige, kan man minimere risikoen for at få type 2-diabetes, ved at have en sund livsstil. Denne type er hovedårsagen til at diabetes bliver mere almindelig.
Med hensyn til svangerskabsdiabetes skønnes det, at det årligt er 2-10% af alle graviditeter, som rammes af det.
Denne side er medicinsk gennemgået af
Dr. Hamza Mughal, Medicinsk rådgiver d. 02. august 2022. Næste gennemgang af indhold er d. 01. august 2024.