Hvad er mandligt hårtab?
Mandligt hårtab, er selve processen ved at blive skaldet. Det er ikke altid let at identificere i starten, men tidlige tegn inkluderer en vigende hårgrænse med høje tindinger, der er formet som et 'M'.
Et andet tegn på hårtab er "måne" hårtab, hvor dit hår begynder at tynde midt på hovedet og efterlader en skaldet plet, der med tiden bliver større, og begynder at være hesteskoformet.
I de områder, hvor dit hår bliver tyndere, kan du også opleve, at enkelte hårstrå er mere skrøbelige, og ikke vokser lige så hurtigt, som hår i områder, der er mindre påvirket.
Hvis du oplever, at du mister meget hår, f.eks. efter at du har tørret dit hår med et håndklæde eller redt det, ja så kan det være tegn på hårtab.
Oplever du ekstremt hårtab inden for en kort periode, så skal du opsøge læge, så de kan vurdere om der ligger sygdom til grund for hårtabet.
Hvis håret på siderne eller bagsiden af dit hoved ikke påvirkes, men du mister hår oven på dit hoved, kan dette også være en tidlig indikation på hårtab. Dette skyldes, at håret på siderne og bagsiden af dit hoved ikke er så følsomt over for hormonet dihydrotestosteron (DHT), som er en form for testosteron i kroppen.
Nogle mænd er følsomme over for dette hormon, og det får hårsækkene til at skrumpe, og forhindrer dem i at vokse nyt hår. Det reducerer også hårsækkens levetid, hvilket betyder, at du mister hår oftere - og hurtigere.
Hvem får hårtab?
Hårtab hos mænd er meget almindeligt, så hvis du får det, er du bestemt ikke alene - mellem 30-50% af mænd vil opleve hårtab før de er 50 år.
Det kan begynde at påvirke mænd allerede i teenageårene, og så mange som halvdelen af alle mænd vil have det i en alder af 50 år.
Hårtab hos mænd, har også en tendens til at være arvelig. Så hvis det ses i din familie, er det mere sandsynligt, at du også vil opleve det.
Denne side er medicinsk gennemgået af
Dr. Hamza Mughal, Medicinsk rådgiver d. 02. august 2022. Næste gennemgang af indhold er d. 01. august 2024.
Hvordan vi indsamler information.
Når vi præsenterer dig med statistik, data, meninger eller konsensus, så fortæller vi dig, hvor vi har det fra. Og vi viser kun data som klinisk pålideligt, hvis det stammer fra en pålidelig kilde, som f.eks. et statsfinansieret sundhedsvæsen, en fagfællebedømt medicinsk tidsskrift, eller en anerkendt analyse- eller dataorganisation. Læs mere i vores redaktionelle politk.