Behandlingsmåder og bivirkninger
Tabletter
Tabletter er én af de mest udbredte typer, når det kommer til medicin for menopausen. Der er tabletmuligheder både som kombineret medicin og kun med østrogen i - og du tager dem normalt én gang dagligt.
Der er en lille øget risiko for blodpropper ved hormonerstatning som tablet i forhold til andre muligheder, men den er lille - 9 ekstra kvinder kan udvikle en blodprop for hver 10.000 kvinder hvert år under behandling.
Hormonplaster
Hvis du synes, at det er irriterende at skulle huske at tage en tablet hver dag, kan et hormonplaster være perfekt for dig.
Du sætter det på din hud, og skifter det hver 2.-3. dag - de findes både som kombineret medicin eller kun med østrogen.
Plastrene kan være en god mulighed, hvis du er tilbøjelig til bivirkninger fra tabletterne, såsom fordøjelsesbesvær, og de øger slet ikke din risiko for at udvikle en blodprop, i modsætning til tabletterne.
Østrogen gel
Flere og flere kvinder bruger østrogen gel i overgangsalderen, og det er fordi, at det er rigtig nemt at bruge. Det skal blot gnides på huden én gang dagligt - og det øger heller ikke risikoen for blodpropper, men hvis du stadig har din livmoder, så bliver du nødt til at tage tilskud med ekstra progesteron for at begrænse risikoen for livmoderkræft.
Somme tider fås gelen også til indførsel direkte i skeden. Hos Treated forhandler vi dog ikke denne type.
Bivirkninger ved medicin for menopausen
Ligesom med al anden medicin, så kan der opstå bivirkninger - og dette gælder også for hormonbehandlinger til brug i overgangsalderen. Men fordi vi alle er forskellige, så kan bivirkninger også være forskellige fra patient til patient.
Hvis du er følsom over for østrogen, så er lægemidler med en lavere østrogen dosis typisk bedre egnet for dig - og hvis du har en særlig helbredstilstand, kan det betyde, at visse lægemidler ikke er sikre for dig at bruge.
Vores læge hjælper dig, så alt du skal, er at fortælle om din sygehistorie, og så kommer vi med anbefalinger, som du trygt kan vælge imellem.
Hvilke bivirkninger er der ved behandling for overgangsalderen?
Bivirkningerne afhænger af, hvilken type behandling du bruger og de mest almindelige, når du tager østrogen, er: kvalme, hovedpine, vaginal blødning, oppustethed, ømhed eller hævelse i brysterne, hævelse andre steder i kroppen, fordøjelsesbesvær og kramper i benene.
Disse bivirkninger har en tendens til at forsvinde efter et par uger på medicinen, men der er et par ting, som du kan prøve for at nedsætte risikoen for dem.
At tage din østrogendosis sammen med mad, kan hjælpe med at lette fordøjelsesbesvær - og at følge en fedtfattig kost, rig på kulhydrater, kan reducere brystsmerter , mens regelmæssig motion og udstrækning kan hjælpe med kramper i benene.
Hvis du opdager, at disse bivirkninger fortsætter, skal du fortælle vores læge om det. De kan råde dig til at skifte til en anden hormonerstatning (f.eks. fra tablet til plaster), eller de kan tale med dig om at justere din dosis.
Ligesom østrogen kan progesteron i hormonerstatning også udløse bivirkninger. De mest alvorlige er: humørsvingninger, akne, mavesmerter, hovedpine eller migræne, brystsmerter, hævelser i dele af kroppen, depression, rygsmerter og vaginal blødning.
På samme måde som bivirkningerne, ved at tage østrogen, bør disse symptomer forsvinde af sig selv efter et par uger. Men hvis de fortsætter, så send vores læge en besked, og de kan anbefale eventuelle justeringer i dosis eller mærke.
Hvis du oplever nogen af følgende bivirkninger, skal du straks søge lægehjælp:
- gulfarvning af huden eller det hvide i øjnene (gulsot),
- en betydelig stigning i dit blodtryk (hovedpine, træthed og svimmelhed er symptomer),
- migræne-hovedpine, der udvikler sig for første gang,
- hvis du bliver gravid,
- og hvis du får tegn på en blodprop (smertefuld hævelse og rødme af benene, pludselige smerter i brystet og åndedrætsbesvær).
For mere information om bivirkninger og hvornår du skal søge lægehjælp, kan du læse i indlægssedlen, der følger med din behandling, eller ved at kontakte os.
Denne side er medicinsk gennemgået af
Dr. Hamza Mughal, Medicinsk rådgiver d. 02. august 2022. Næste gennemgang af indhold er d. 01. august 2024.