Hvad er p-plaster?
P-plasteret er en type prævention der fungerer som et plaster, du skifter en gang om ugen. Det sidder i 7 dage og frigiver hormonerne langsomt dagligt. Det kan være en fordel for nogle kvinder, f.eks. hvis du ikke kan lide at sluge piller, glemmer dem eller er allergisk over for nogle af de inakitive ingredienser i p-piller og minipiller (så som laktose).
Plasteret er hudfarvet, og meget diskret. Det kan sidde under tøjet, og det det er klæbrigt nok til at blive på huden - selv når du tager et bad eller sveder ved motion.
Efter tre ugers brug af plaster, har du en plasterfri uge, inden du sætter et nyt plaster på, og gentager processen. I din plaster fri uge, kan du opleve menstruationslingende blødninger.
Hvordan virker p-plaster?
Ligesom ved p-piller, indeholder p-plaster en kombination af de to kvindelige hormoner: progesteron, og østrogen. Begge forekommer naturligt i din krop, og de påvirker blandt andet din cyklus.
Ægløsning sker når æggestokkene frigiver et æg - hvis ægget bliver befrugtet, tager det turen til livmoderen, og sætter sig fast i livmodervæggen (foringen) for at vokse. Livmoderens slimhinder bliver tykkere lige før dette sker, hvilket gør det lettere for det befrugtede æg at sætte sig fast.
Hormonerne i p-plasteret forhindrer hver eneste del af denne proces, i at finde sted. Det kan forhindre ægløsning, gøre livmoderslimhinden tyndere samt gøre slimen i din livmoderhals tykkere, så det bliver sværere for sædcellerne at trænge igennem.
Så ingen ægløsning, ingen livmoderforing at sætte sig fast på, og ingen befrugtning.
Hvor effektiv er p-plasteret?
Hvis plasteret bruges korrekt (som angivet i indlægssedlen), er det lige så effektivt som p-piller.
Det betyder at det er det over 99% effektivt, mod unønsket graviditet, så inden for et år vil mindre end én ud af 100 kvinder, som bruger plasteret blive gravid.
Korrekt brug betyder at du tager plasteret af, nå det er skifte dag, og sætter et nyt på. Ligeledes at du holder din plaster fri uge, og starter forfra - men korrekt brug er ikke altid muligt.
Det sker at man kan glemme at skifte plasteret, eller at man påsætter det på for sent - det betyder selvfølgelig at det virker mindre effektivt.
Så beskyttelsen falder til 91% - så 9 ud af 100 kvinder, der bruger plasteret, vil blive gravide i løbet af et helt år.
Almindeligt brug omfatter, at man kan glemme at skifte plasteret, at man påsætter det på for sent, eller at man, ved en fejltagelse, ‘’lader’’ plasteret falde af. Når plasteret bruges "typisk", er det stadig ca. 91% effektivt. Det betyder altså, at 9 ud af 100 kvinder, der bruger det, vil blive gravide i løbet af et helt år.
Denne side er medicinsk gennemgået af
Dr. Hamza Mughal, Medicinsk rådgiver d. 02. august 2022. Næste gennemgang af indhold er d. 01. august 2024.
Hvordan vi indsamler information.
Når vi præsenterer dig med statistik, data, meninger eller konsensus, så fortæller vi dig, hvor vi har det fra. Og vi viser kun data som klinisk pålideligt, hvis det stammer fra en pålidelig kilde, som f.eks. et statsfinansieret sundhedsvæsen, en fagfællebedømt medicinsk tidsskrift, eller en anerkendt analyse- eller dataorganisation. Læs mere i vores redaktionelle politk.